Hvad er fodterapi?
Fodterapi er forebyggelse og behandling af fodlidelser ydet af en statsautoriseret fodterapeut. Autorisationen er din garanti for fodterapeutens anerkendte uddannelse og dermed behandlingens kvalitet.
Hvorfor er fodterapi vigtigt?
Fodterapi kan være en nødvendig del af behandlingen f.eks. ved diabetes og mange gigtlidelser. Vi har imidlertid alle behov for den forebyggende indsats, der består i kontrol af fodstatus, vejledning om egen pleje, fodtøj, fodgymnastik og andet, som kan bevare sunde fødder eller give øget mobilitet.
Fodterapi er også klipning af negle, beskæring af hård hud og ligtorne og fremstilling af småaflastninger.
En statsautoriseret fodterapeut behandler en nedgroet negl let og smertefrit ved hjælp af en metalbøjle, der fastgøres til neglen med lim. Fejlstillinger i fødderne aflastes med indlægssåler fremstillet efter funktionelt aftryk.
Al behandling hos en statsautoriseret fodterapeut foregår selvfølgelig under sterile og hygiejniske forhold.
Behandlinger vi tilbyder
Diabetes
Fodbehandling er en vigtig del af et liv med diabetes. Sukkerniveauet i blodet varierer og går der hul i huden, er det guf for bakterier der måte trænge ind.
Danmark er et af de lande i verden der er bedst til at forebygge fodsår, i forbindelse med diabetes.
Regelmæssig fodterapi er med til at opretholde den høje standard og er din garanti for velplejede fødder.
Fodbehandling anbefales hver 2. måned.
En gang årligt udføres fodstatus test, herunder måling af følesansen i fødderne.
Vejledning i brug af cremer, aflastninger, fodindlæg og fodtøj.
Ortonyxi (bøjlebehandling)
Ortonyxi er korrektion af nedgroede negle ved placering af en bøjle på oversiden af neglen, så bøjlen løfter neglens sider op.
Behandlingen fortsætter til neglen atter har opnået sin naturlige facon og neglelejet har tilpasset sig neglens nye facon. Derefter støttes neglen korrekt og fjerner fremtidige problemer.
Ortonyxi er oftest smertefri og giver lindring med det samme.
Ligtorne og hård hud
Fjernelse af ligtorne og hård hud, forebyggelse samt aflastning af fødderne, rådgivning om daglig pleje.
Ligtorne er en afgrænset fortykkelse af hudens hornlag, der hvor huden udsættes for stort tryk eller friktion. Huden reagerer med at danne et hornlag, der har form som en kegle, der vender spidsen indad. Spidsen af keglen trykker på de følsomme lag i huden og er årsag til smerterne.
Hård hud er en naturlig reaktion af huden, der hvor der er stort “slid” eller tryk. Huden reagerer med at danne et beskyttende hornlag. Går du med bare fødder en hel sommer, dannes der et naturligt beskyttende lag i fodsålen, der hvor foden udsættes for det største slid. Det er en hensigtsmæssig og naturlig reaktion af huden.
Begge dele kan skyldes forkert fodtøj, så dine fødder udsættes for et for stort tryk, på et for lille område. Dermed er det også et advarselstegn til dig om at se dit fodtøj efter, samtidigt med, at du plejer den hårde hud ved regelmæssig fodterapi. På vores klinikker finder du et stort udvalg af milde pimpsten/file samt cremer der passer præcis til din hudtype.
Revner i hælene
Beskæring af hård hud.
Få vejledning om fodtøj og aflastende indlæg.
Få gode råd om daglig pleje.
Revner i hælene kommer af ekstrem tør hud, som regel godt hjulpet på vej af dårligt fodtøj. Fejlstillinger i fødderne kan gøre, at den naturlige fedtpude vi har under hælene bliver presset ud i siderne som så danner friktion i fodtøjet og danner megen hård hud og derved dannes der revner. Disse revner kan være meget smertefulde og undertiden blive så dybe, at de giver sig til at bløde. Denne fedtpude under hælene kan man samle igen ved at lave et indlæg med en hælskål.
Hudsygdomme, aldersforandringer samt arvelighed kan ligeledes være årsager til dannelse af revner.
En del af behandlingsforløbet er at få beskåret revnerne tæt hos din fodterapeut samt få opretholdt elasticiteten i huden igen med en god fed cremé.
Hammertæer og knyster
Hammertæer opstår i relation til forfodsplatfod og hulfod og som en følge af gigtsygdom. Hammertåen er dannet ved, at tåens første led er løftet opad og ikke ligger fladt mod underlaget. Der er stivhed af tåens midterste led, og tåen kan ikke rettes ud. Derved fylder tåen mere i skoen, og skoens overlæder trykker på oversiden af tåens stive led og fremkalder ligtorne. I fodsålen kan der dannes hård hud under ledhovederne på den nedsunkne forfod.
Knyst ved storetåen er opstået ved, at storetåen giver efter for fodtøjets tryk. Som følge af dette tryk får den gradvist over en årrække en skæv retning ind mod de andre tæer, mens mellemfodsknoglen skubbes den anden vej. Når skævheden først er opstået, forværres tilstanden ved, at nogle af storetåens muskler får et ændret træk. Når storetåen tvinges ind, trykker skoen på knysten og en slimsæk, der ligger i underhuden, kan blive irriteret, øm og hævet.
Korrigerende-/aflastende indlæg afhjælper fejlstillinger og forbedre gangfunktionen. Få gode råd om fodtøj og daglig pleje.
Begge fejlstillinger kan være arvelige.
Ømhed i fødderne
Ømhed i fødderne kan have mange årsager såsom, fejstillinger i fødderne der enten er arvelige eller dannet af sig selv med alderen, f.eks. nedfaldne forfødder, platfødder, hulfødder og skævhed i hælene.
Er man kalveknæet eller hjulbenet er det ofte ensbetydende med en fejlstilling i fødderne. Dårligt fodtøj er tit årsag til smerter i fødderne.
Mange har desuden gener i deres hæle, hvor hælballens evne til at støddæmpe er blevet svækket. Det sker som led i de almindelige aldersforandringer. Bare en lille reduktion i fedtvævet under hælballen gør, at stød forplanter sig med stor kraftpåvirkning op gennem hælen, hvilket kan give smerter i hele kroppen.
Sko med god støddæmpning i hælen, eller specialfremstillede fodindlæg afhjælper problemet.
En anden årsag til smerter i hælen kan være hælspore, hvor fodens store svangsene er spændt og øm. Hælspore er en hyppig årsag til ømhed i hælene.
Kig ind i en af vores klinikker og få en vurdering af netop dit problem i fødderne.
Leddegigt
Det kan være problemfyldt selv at klippe neglene.
Aflastende og korrigerende indlæg kan afhjælpe fejlstillinger og ømme fødder.
Der ydes 50% tilskud via henvisning fra egne læge, både til fodbehandling, fodindlæg og bøjlebehandling.
Betændelse i en tå
Betændelse i en tå har som regel sit udspring i at neglen er nedgroet.
Kan oftest afhjælpes med påsætning af en bøjle og vejledning i korrekt negleklip og hensigtsmæssigt fodtøj.
Svamp i neglene
Negle angrebet af svamp er som regel fortykkede. Slibning af det fortykkede område er en del af behandlingen af negle med svamp.
Uanset hvilket svampemiddel man anvender, virker produktet kun ved massiv slibning af det svampebefængte væv hos en statsautoriseret fodterapeut.
Grundig vejledning i fodtøj, strømper og type af produkt gives udførligt af fodterapeuten.
Personlig velvære
Der behøver ikke være noget i vejen med dine fødder for at gå til en statsautoriseret fodterapeut. Det kunne jo være du bare vil forkæle dig selv.
Du får et fodbad og undersøgt dine fødder for hård hud og evt. fejlstillinger. Herefter får du klippet dine negle, beskåret den hårde hud.
Slutteligt masseres fødderne ind i en lækker fodcreme tilpasset din hudtype, mens du får vejledning i korrekt fodtøj, cremer m.m.
Behandling af fodvorter
Vorter er en virusinfektion der typisk sidder på hænder og fødder.
De vorter der sidder på fødderne, kan være ømme, især hvis de udsættes for tryk.
Vortevirusset aktiverer dannelse af hård hud omkring vorten, der derved trykker uhensigtsmæssigt.
Vorten har en blomkålslignende overflade hvor der ofte ses små sorte prikker (blodkar).
Fodterapeuten kan nænsomt beskære den hårde hud omkring vorten, behandle med fryseteknik og pensle med lapis herunder aflaste det ømme område.
Varigheden af behandlingsforløbet afhænger af immunforsvar, alder samt antal og størrelsen på vorterne.
Luksus fodbehandling
Luksus behandling er til dig der ønsker ekstra velvære.
I forlængelse af den alm. fodbehandling, negleklip, oprensning og fjernelse af hård hud, får du peeling af fødderne (fjernelse af døde hudceller) og dernæst en længerevarende fodmassage, der aktiverer blodomløbet i fødder og underben, strækker muskler og sener.
Det føles umiddelbart efter behandlingen, som om man svæver over gulvet når man går. En Luksus fodbehandling er ren forkælelse og velvære for dine fødder.
Luksus fodbehandling kan med fordel gives i gave til en du holder af.
Laserbehandling
Fødderne er kroppens fundament, og det er vigtigt at, at de bliver holdt sunde, da de skal bære os gennem hele livet.
Laserterapi er de senere år, i stigende grad, blevet en del af værktøjskassen for mange fodterapeuter, da laserterapi med fordel kan benyttes i forlængelse af eller som supplement til den traditionelle fodterapi.
Herigennem opnår vi en hurtigere og mere effektiv behandling.
Vi benytter bl.a. laserterapi til opheling af diabetes-sår, smertelindring af slidgigt og leddegigt i ankler og fødder, behandling af hælspore og meget andet.
Laserterapi accelererer kroppens egen evne til at hele sig selv ved at stimulere mitokondriernes produktion af ATP (cellernes brændstof).
Laserterapi giver dermed energi til cellerne, øger blodgennemstrømningen og stimulerer immunforsvaret lokalt.
Laserterapi kan benyttes til følgende:
- Smertelindring
- Hælspore
- Nedgroede negle med Granulationvæv
- Arvæv (smidiggørelse)
- Sår-behandling, herunder diabetes-sår
- Fodvorter (immunforsvar)
- Opheling af brud og forstuvninger
- Vabler
- Gigtsmerter
- Seneknuder (reduktion)
- Hævelser
Kontakt en af vores klinikker og hør hvad vi kan gøre for dig.
Nedgroede negle
Bøjlebehandling løfter neglen og lindrer dermed symptomerne.
Få vejledning om negleklip og fodtøj.
Nedgroede negle skyldes, at neglen vokser ned i neglefalsen og trykker på de smerteførende væv i huden. Årsagen kan være for spidst og for snævert fodtøj og strømper, forkert klipning af neglene, arveligt betinget samt aldersforandringer. Neglene skal klippes lige over og ikke ned i siderne. Går neglen gennem huden i neglefalsen, kan der komme betændelses tilstand der undertiden skal understøttes af en pennecilin behandling ordineret af egen læge.
Vurderer din fodterapeut, at fejlstillingen på neglen er så svær at bøjlebehandling ikke er mulig, kan man blive henvist fra sin læge til en kirurg der så vil foretage en såkaldt negleresektion, det vil sige skære den nedgroede negl væk der hvor den skaber problemer. Dette foregår naturligvis under lokal bedøvelse, men husk operation er altid sidste udvej da indgrebet kan være forbundet med en række bivirkninger.
90% af nedgroede negle helbredes med en bøjlebehandling.
OBS: Er en hyppig gene hos teenagere pga. ung tynd negl og homoner der får huden til at volde op om neglene (typisk storetå negle).